Indemnizatie de dispozitiv

In jos

Indemnizatie de dispozitiv

Mesaj  SecretarCV la data de Mar Dec 23, 2008 12:56 pm

Care este pararea voastra privind acordarea sporului de dispozitiv primarului si viceprimarului, prin sentinta civila? Cunoscand ca primarul nu intra in categoria personalului civil : nu este contractual (nu au contracte de munca) si nici nu este functionar public, iar potrivit Ordinului 496/2003 doar aceste doua categorii de personal civil poate beneficia de indemnizatie de dispzitiv!!!

SecretarCV

Mesaje : 9
Puncte : 11
Reputatie : 0
Data de inscriere : 23/12/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Indemnizatie de dispozitiv

Mesaj  eli_elisor la data de Mar Dec 30, 2008 1:32 pm

se poate sa-mi trimiteti si mie ordinul va rog ?

eli_elisor

Mesaje : 2
Puncte : 0
Reputatie : 0
Data de inscriere : 28/09/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Indemnizaţia de dispozitiv în administraţia locală

Mesaj  Geo la data de Mar Ian 13, 2009 12:13 pm

Indemnizaţia de dispozitiv în administraţia locală

Functionarii publici si personalul contractual dintr-un numar semnificativ de institutii publice apartinând administratiei publice locale si din cadrul structurilor Ministerului Administratiei si Internelor beneficiaza în prezent de o indemnizatie de dispozitiv, în cuantum de 25% din salariul de baza,pentru specificul activitatii pe care o desfasoara, care presupune practic disponibilitatea totala a acestor salariati de a participa, dincolo de durata normala a programului de lucru, la activitati ale administratiei publice care au caracter extraordinar si pentru serviciul de permanenta pe care îl asigura în interes public.

Functionarii publici si personalul contractual din structurile Ministerului Administratiei si Internelor beneficiaza de acordarea acestei indemnizatii potrivit Ordinului nr. 496 /2003 al ministrului administratiei si internelor, textul punctului 9.2 din ordinul amintit prevazând ca indemnizatia se acorda personalului civil ce-si desfasoara activitatea în domeniul administratiei publice, fara a distinge între administratia publica centrala si cea locala. De acordarea acestei indemnizatii functionarii publici si personalul contractual din prefecturi beneficiaza înca din anul 2005.

Din administratia publica locala – consilii locale si judetene – exista exemple de autoritati publice care, în virtutea autonomiei locale, au acordat acest drept functionarilor publici si angajatilor, tinând cont de specificul activitatilor pe care administratia locala este chemata sa le desfasoare, multe dintre acestea având evident caracter de urgenta, exemplificând prin comisiile locale si judetene de aparare împotriva dezastrelor. Indemnizatia de dispozitiv a fost acordata personalului multor primarii si consilii judetene din tara, neexistând nici o interdictie legala în acest sens.

Printr-o interpretare restrictiva a acestor texte legale, unii prefecti au considerat ca pot beneficia de indemnizatia de dispozitiv numai functionarii publici si personalul contractual din M.A.I., refuzând sa acorde avizul de legalitate asupra unor hotarâri de consilii locale sau judetene, prin care se decidea acordarea acestei indemnizatii pentru aparatele proprii. Aceste interpretari restrictive au fost respinse de instantele competente prin sentinte civile definitive si irevocabile.

Notiunea de dispozitiv presupune faptul ca angajatii trebuie sa fie pregatiti sa intervina în orice moment, în orice zi a saptamâni, la solicitarea conducatorului unitatii sau institutiei publice, pentru rezolvarea problemelor cu caracter de urgenta pe care le presupune administratia publica.

În privinta acordarii acestei indemnizatii functionarilor publici si personalului contractual din administratia publica locala se impune interpretarea extensiva a textului legal si o interpretare comparativa cu legislatia muncii, aceste categorii de personal putând beneficia de indemnizatia de dispozitiv.

Cu referire la salariatii din consiliile locale si judetene, argumentele care stau la baza acestei concluzii sunt urmatoarele:

1. Ministerul Administratiei si Internelor emite ordine care stabilesc obligatii si în seama functionarilor publici si personalului contractual din cadrul autoritatilor publice locale, asa dupa cum considera si Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din România, caz în care se poate vorbi de o anumita subordonare legala, ceea ce justifica acordarea indemnizatiei si pentru salariatii din administratia locala.

2. Prefectul judetului, presedintele consiliului judetean sau primarul emit potrivit legii, ordine sau dispozitii vizând serviciul de permanenta pentru functionarii publici din cadrul consiliului judetean sau local, în mod special în domeniul situatiilor de urgenta si protectie civile;

3. Discriminarea dintre salariatii prefecturilor si ai consiliilor locale sau judetene nu se justifica nici moral,nici legal deoarece în egala masura au acelasi statut reglementat de Legea nr 188 /1999 pentru functionarii publici si Legea nr. 53/2003 pentru personalul contractual, au salarizarea prevazuta in aceeasi anexa a O.G. 6 / 2007 privind salarizarea functionarilor publici si O.G. 10 / 2007 privind salarizarea personalului contractual.

4. Personalul civil preluat de catre serviciile comunitare de evidenta a persoanelor (aflate în subordinea consiliilor locale sau judetene de la structurile M.A.I., colegi cu cei care au activat la fostele compartimente de stare civila ale aparatelor proprii ale consiliilor judetene sau locale beneficiaza de aceasta indemnizatie precum si de alte sporuri prevazute le Legea nr. 138 / 1999 si Ordinul nr. 275 / 2000 al M.A.I., toate aceste drepturi fiind suportate de consiliile locale sau judetene, ca ordonatori de credite.

5. Potrivit Constitutiei României, art. 16 alin (1), cetatenii sunt egali în fata legii, fara privilegii si discriminari. Discriminarea privind drepturile de natura salariala dintre aceste categorii de salariati este interzisa atât de art. 5 din Legea nr. 53 / 2003 Codul Muncii, precum si de O.G. nr. 173 / 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, aprobata si modificata prin Legea nr. 48 / 2002.
6. Consiliul local sau judetean poate hotarî sa acorde salariatilor sai indemnizatia de dispozitiv în temeiul PRINCIPIULUI AUTONOMIEI LOCALE prevazut de art. 3 din Legea administratiei publice locale nr. 215 / 2001, potrivit acelorasi considerente pentru care acesta se acorda salariatilor prefecturilor

7. Consiliile judetene si numeroase consilii locale pot asigura conditiile materiale si financiare necesare desfasurarii de catre aparatele lor proprii a activitatilor prevazute de lege, în conformitate cu art. 104 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 215 / 2001 privind administratia publica locala având asigurate si sursele financiare necesare acordarii acestei indemnizatii personalului propriu.

În considerarea acestor argumente, am apreciat ca se poate acorda indemnizatia de dispozitiv în procent de 25 % din salariul de baza, pentru functionarii publici si personalul contractual din aparatele proprii ale consiliilor judetene si locale care au asigurate sursele financiare si din care exista vointa politica.

Geo

Mesaje : 13
Puncte : 1
Reputatie : 0
Data de inscriere : 25/09/2008
Varsta : 38
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://www.secretariuatr.ro

Sus In jos

Re: Indemnizatie de dispozitiv

Mesaj  scm_mbb la data de Vin Mar 20, 2009 10:40 pm

Ref:
Indemnizatie de dispozitiv

Post SecretarCV on Tue Dec 23, 2008 10:56 am
Care este pararea voastra privind acordarea sporului de dispozitiv primarului si viceprimarului, prin sentinta civila? Cunoscand ca primarul nu intra in categoria personalului civil : nu este contractual (nu au contracte de munca) si nici nu este functionar public, iar potrivit Ordinului 496/2003 doar aceste doua categorii de personal civil poate beneficia de indemnizatie de dispzitiv!!!


PAREREA MEA:
1. Sentinta civila este nelegala.
2. Un secretar al unei UAT nu are dreptul sa cenzureze o hotarare judecatoreasca, daca este investita cu formula executorie. ( Eu am avut de semnat o dispozitie de acordare a sporului de vchime acordat printr-o s.c. investita cu formula executorie). Nici macar controlul efectuat de institutia prefectului nu a avut curajul sa intocmeasca procedura prealabila! Mad
3. Nelegalitatea s.c. rezida din prevederile art. 57 alin. (5) din Legea 215/2001:

(5) Pe durata mandatului, primarul şi viceprimarul primesc o indemnizaţie lunară, ca unică formă de remunerare a activităţii corespunzătoare funcţiei de primar, respectiv de viceprimar, şi care reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial. Primarul şi viceprimarul nu beneficiază de sporul de vechime în muncă şi nici de alte sporuri prevăzute de lege. Mad

ALTCEVA:
In ianuarie a.c. in lipsa mea (am fost in concediu) primarul a emis o dispozitie prin care a acordat, lui si viceprimarului, prima de concediu. Inlocuitorul meu, stiind ca este un spor acordat numai functionarilor publici, a motivat ca nu cunoaste legislatia in materie si a propus sa se astepte avizarea dispozitiei de catre mine, la revenirea mea.
Fiind vorba de primar, recunosc ca nu am avut curajul sa fac obiectii. (Intr-o discutie particulara mi-a atras atentia sa nu mai spun la intalnirile primarilor in sedinte ADI ca un secretar nu se subordoneaza primarului! ) bom . Insa am comunicat dispozitia Institutiei Prefectului Judetului... cu o "bulina rosie"!

CONSECINTE:
1. S-a intocmit procedura prealabila de revocare a dispozitiei.
2. S-a revocat dispozitia.
3. Ei au ramas cu banii.
3. Mi-a fost redus sporul de fidelitate de la 10% la 5%.

CONCLUZIE: Vorba lui Mircea Badea.... affraid

scm_mbb

Mesaje : 28
Puncte : 51
Reputatie : 0
Data de inscriere : 20/03/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Indemnizatie de dispozitiv

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum